2013-09-30

Skolkampanj mot hedersrelaterat våld

Varje år utsätts många unga för hedersrelaterat våld och förtryck. För att upptäcka och hjälpa dem som är utsatta har skolan en särskilt viktig roll.

Läs mer på polisen.se

2013-09-30

Kom till oss - Informationskampanj

Polisens informationskampanj om brott i nära relationer, "Kom till oss".

Läs mer på polisen.se

2010-02-04

16-årig flicka begravdes levande

En 16-årig flicka har begravts levande av släktingar i sydöstra Turkiet i ett så kallat hedersmord för att hon ska ha haft manliga vänner, uppger den turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Läs mer på dn.se

2010-01-29

Hedersvåld bakom brand?

Den 31-åriga kvinnan tvingades amputera ena benet och ska genomgå minst tre hudtransplantationer. Hennes 51-årige exmake hävdar att hon skadade sig själv när hon skulle "grilla i badrummet". Men ingen tror honom och i går åtalades 51-åringen för mordförsök.

Läs mer på gd.se

2009-03-02

Demonstration den 8 mars på Sergels Torg i Stockholm

Womenaid är delararrangör för en demonstration den 8 mars på Sergels Torg i Stockholm mellan klockan 13-14. Bayan Nasih från Womenaid kommer att vara konferencier och tala om självbränning och könsstympning i södra Kurdistan. Demonstrationen kommer att fokusera på trafficking, hedersmord, självbränning, könsstympning, misshandel, och psykisk nedbrytning av kvinnor. Huvudarrangör är Riksförb. Glöm Aldrig Pela och Fadime & Kvinnor för Fred.

2009-02-05

Upprop mot könsstympningen av flickor i irakiska Kurdistan/norra Irak

(Female Genital Mutilation in Iraqi Kurdistan)

Syftet med detta upprop är att uppmärksamma omvärlden på den barbariska och tortyrliknande behandling av småflickor som förekommer i vissa delar av irakiska Kurdistan i norra Irak. Statistik och flertalet vetenskapliga undersökningar vittnar om ett alarmerande problem med könsstympning i regionen. Några av de bakomliggande orsakerna till detta tabubelagda fenomen man inte pratar högt om är okunskap och en konservativ syn på kvinnors kropp och sexualitet. Vi som undertecknar detta upprop vill att Irak ska läggas till på WHO:s lista över länder där könsstympning förekommer. Vår förhoppning är att problemet med könsstympning ska uppmärksammas internationellt och pressa berörda myndigheter till att agera.

Den tyska organisationen WADI arbetar sedan 2004 på plats mot könsstympning. I början av 2008 genomförde de en undersökning på 25 grundskolor i området Bitwen i Kurdistan. Det visade sig att av totalt 1733 flickor hade 1645 stycken blivit könsstympade. Detta är ett fruktansvärt brott mot både barnkonventionen och de grundläggande mänskliga rättigheterna!

Den regionala regeringen (KRG) avvisade senast i december 2008 ett lagförslag med syfte att förbjuda könsstympning i Kurdistan. Detta är bara ett exempel på att barn och kvinnors mänskliga rättigheter inte prioriteras av de lokala myndigheterna. Någon statistik gällande andra delar av Irak finns tillgänglig.

Vi måste tillsammans kräva ett totalt förbjud mot könsstympning samt att de flickor och kvinnor som på grund av behandlingen fått men för livet får den hjälp de behöver!

Skriv under uppropet på följande adress: www.PetitionOnline.com/balnda6/petition.html.

För mer information kontakta Bayan Nasih på info@womenaid.se.

2008-11-16

Irakisk lag om månggifte

WomenAid har nyligen deltagit i två möten i Stockholm vilka behandlade den lag om månggifte som godkändes av Irakiska kurdistan den 27 oktober. Mot denna bakgrund har en kampanj för försvaret av kurdiska kvinnors legala rättigheter bildats i Stockholm den 7 november 2008. Kampanjen har skrivit ett öppent protestbrev med namninsamling till den kurdiska regeringen. WomenAid har i egenskap av organisation skrivit under brevet.

2008-06-29

WomenAid i irakiska Kurdistan

Under april 2008 besökte Bayan Nasih från WomenAid irakiska Kurdistan i syfte att genomföra ett antal aktiviteter. Den 18 april 2008 mördades den kvinnliga journalisten Begard Hossain, 27 år gammal, av sin före detta make inför ögonen på sin sexåriga dotter. Mannen hävdade att Begard ville leva ensam, att folk hade sett henne med en granne och att detta var anledningen till att han dödade henne. Mannen hade kontaktat olika tidningar under den första veckan efter mordet och beskrivit Begard som en hora och dålig kvinna. Han hade misshandlat och hotat henne till livet tre månader innan hon mördades. Hon fick inte det skydd som hon behövde och mannen är fortfarande på fri fot.

WomenAid fördömde dådet genom att sätta upp banderoller på sex stycken väl valda platser i staden Erbil. Det var första gången som banderoller satts upp i staden för att fördöma ett hedersmord.


Begard Hossain


Departementet för mänskliga rättigheter


Universitetet i Erbil


Utanför justitiedepartementet

WomenAid deltog även i en workshop med representanter från olika kvinnoorganisationer i Erbil och gästföreläsare från organisationen RWC ("Tahalof nisaa al-rafiden") i Bagdad. Workshopen behandlade kvinnors rättigheter och den irakiska lagstiftning som bryter mot dessa rättigheter trots att Irak redan 1986 undertecknade den internationella konventionen, om än med vissa förbehåll.


Workshop i Erbil den 26 april 2008

Vidare besökte WomenAid Erbils enda kvinnojour vilken förväntas hantera hela Erbil med omgivningar på sammanlagt omkring en miljon invånare.


En kvinnlig polis som arbetar på kvinnojouren i Erbil tillsammans med WomenAids representant Bayan Nasih

2008-06-07

Tillsammans gör vi skillnad. Vi behöver dig!

I solidaritet med kurdiska kvinnor och flickor vill WomenAid arbeta förebyggande mot kvinnosjälvbränning, ett fenomen som är väldigt utbrett i dagens irakiska Kurdistan. WomenAids ansvariga för internationella relationer har träffat två kvinnor som överlevt självbränning;

* 18-åriga Raman som går sista året på gymnasiet i Erbil och försökte bränna sig den 23 december 2007. Idag behöver hon pengar till en operation för att återigen kunna röra sina händer och fingrar.

* Hawri är 35 år och bor med sina gamla föräldrar. Hon försökte bränna sig till döds för tre år sedan efter långvarig misshandel och dagliga kränkningar från sin man. Hawri lever på pengar som grannarna samlar ihop, annars skulle hon inte ha råd att köpa mat eller kläder.

WomenAid har direktkontakt med både Raman och Hewri och vi garanterar att ditt bidrag kommer till nytta och dokumenteras här på vår hemsida.

Plusgiro: 46 08 26-1
Bankgiro: 264-2106

Bayan Nasih, internationellt ansvarig

2008-03-08

Internationella kvinnodagen 2008
WomenAid var med och firade internationella kvinnodagen 2008 på Sergels torg i Stockholm. Bayan Nasih höll ett tal som uppskattades av professor Berit Ås som tog med sig en kopia hem till Norge.

Sergels torg, StockholmBayan Nasih talar
 
Tara, Shamal, Bayan och Tania från WomenAid 

Kvinnodagen har firats i Sverige sedan 1912. För varje år har kvinnorörelsen markerat framsteg socialt, ekonomiskt och politiskt och även lagt grundstenarna för dagens jämställdhet. Sverige räknas idag som det mest jämställda landet i världen. Ändå visar statistiken att kvinnomisshandel och antalet våldtäktsanmälningar har ökat. Löneskillnader mellan män och kvinnor är ett faktum. Ska vi vara nöjda med dagens samhällsordning och vara tacksamma för att vi inte är födda i Saudiarabien, där kvinnor inte ens har rösträtt? Självklart inte!

Kvinnor i Sverige ska sträva efter total jämställdhet på alla nivåer. Sverige är idag ett föregångsland för många feminister i hela världen och vi ska bli ännu bättre!

Idag är miljontals kvinnor världen över utsatta för förtryck, misshandel, mord, våldtäkt, tvångsgifte, könsstympning, svält samt brist på medicin och vård. Tänk på kvinnor i exempelvis Darfur, Kongo, Mellanöstern och Afghanistan. Att visa solidaritet och systerskap är något vi är skyldiga alla kvinnor som inte har möjlighet att höja sina röster.

WomenAid tror inte att kvinnoproblem världen över kommer att upphöra om inte staterna medverkar och planerar för att underlätta och försvara kvinnors mänskliga rättigheter. Att kvinnor får samma möjlighet till utbildning, arbete, tillgång till vård. Att kvinnor får delta i det sociala, ekonomiska och politiska livet. Varje stat skall genom civila institutioner och lagar skydda kvinnors rätt till individuella liv och försvara kvinnornas medborgerliga rättigheter.

WomenAid:s meddelande till alla kvinnor i världen är att organisera er, kräva era mänskliga och medborgerliga rättigheter.

WomenAid
Stockholm 8 mars 2008

2008-03-02

WomenAid anordnar gala den 16 mars

Den 16 mars 1988 var en svart dag för mänskligheten. Då bombarderade irakiska flyg under välplanerade anfall den kurdiska staden Halabja med kemiska vapen vilket ledde till att fler än femtusen människor mötte en ögonblicklig död och att ett ännu större antal sårades svårt.

Den kemiska attacken på Halabja var inte enbart ett inslag av grymhet under det pågående kriget mellan Irak och Iran, utan även en del av den stora Anfalkampanjen – ett regelrätt folkmord riktat mot det kurdiska folket på order av Saddam Hussein.

Söndagen den 16 mars kommer WomenAid att arrangera en gala i Filadelfiakyrkan i Stockholm till minnet av bombningarna av Halabja. Många kända politiker och artister kommer närvara för att hedra dagen.

Alla som arbetar med eller uppträder på ceremonin ställer upp helt ideellt och biljettintäkterna kommer att skänkas till de efterlevande i Halabja som fortfarande lider av sviterna efter de grymma attackerna för tjugo år sedan.

Halabja, även kallar Kurdistans Hiroshima, har för många blivit en symbol för Saddam Husseins ondska, förföljelse och tyranni. Din medverkan är en markering mot all form av våld och tortyr i världen!

Information:
Datum:Söndagen den 16 mars 2008
Tid:17:00
Adress:Filadelfiakyrkan, Rörstrandsgatan 5, Stockholm
Biljetter:100 kr (vuxna), 50 kr (barn under 16).
Kan köpas hos samtliga ATG-ombud eller på www.ticnet.se samt i Filadelfiakyrkan från kl 16 på söndagen.
Observera att man under söndagen inte kan boka biljetter på internet utan att man då antingen måste gå till ett Ticnet/ATG-ombud och köpa biljetterna direkt (hitta ett ombud nära dig här) eller köpa biljetter direkt vid insläpp (från kl 16).
Medverkande:
Ahmad Bamarni
Anita Gradin
Birgitta Ohlsson
Darin
Désirée Pethrus Engström
Dynamic
Elina Wetterud
Feriborz Fakhrani
Hannah Holgersson
  Jalal Naqishbandi
Jan Eliasson
Kamal Bluri
Laila Fariqi
Lars Ohly
Lawan
Suzanna Barmani
Tara Rasul
Yvonne Ruwaida

För mer information kontakta: Tara Twana.

2005-07-01

Jämställdhetslagen kan motverka sitt eget syfte
Mot bakgrund av den lag som infördes den 1 juli 2005 vilken förbjuder diskriminering mellan könen ställer sig WomenAid kritisk till vissa följder den kan medföra. Trots att jämställdhetslagen välkomnas som ett steg i rätt riktning mot ett mer jämställt samhälle ser WomenAid en viss problematik i hur den yttrar sig i praktiken.

Lagen, med syfte att verka för lika rättigheter för alla människor, kan paradoxalt nog kan ha motsatt verkan.

Exempelvis – taxibolag riskerar att bli lagbrytare om de beviljar reducerat pris (kanske genom taxikuponger el dyl) till en tjej som reser ensam. Det är här som själva paradoxen utspelar sig. Så länge antalet offer för överfallsbrott överrepresenteras av kvinnor (BRÅ) bör förbud mot ”tjejtaxa” anses som en byråkratisk absurditet.

WomenAid anser att i de fall där jämställdhetslagen sätter käppar i hjulet för individers trygghet och hälsa bör vissa undantag kunna medges. Detta för att syftet med lagen verkligen skall uppnås.

Eftersom kvinnor i större grad faller offer för våld, bevilja tjejtaxa så att de säkert kan ta sig hem. Alternativet kan bli att kvinnor inte vågar ta sig ut.

Låt individers frihet och trygghet gå före orimlig byråkrati!

Läs mer på följande länkar:
Jämo
DN
BRÅ

2005-01-21

WomenAid tackar alla inblandade i årets Fadimedag den 20 januari på LO-huset vid Norra Bantorget i Stockholm. Detta år var WomenAid med och arrangerade Fadimedagen i samarbete med Fadimes minnesfond, Rädda Barnens Dialogprogram och Kurdistans Kvinnoförbund i Sverige.

Innan seminariet ägde Fadimes minnesfonds årliga stipendieutdelning rum. Fadimes minnesfond vill med detta stipendium uppmärksamma personer eller organisationer som arbetar i Fadimes anda för tjejers rätt att leva ett tryggt och självständigt liv.

Under stipendieutdelningen mötte vi Jasmine, som fortfarande lever utan kontakt med sin familj. Hon berättade för oss att livet utan familjen ändå är värt priset för att få leva ett självständigt liv.

Program:
16.00 Öppning av Fadimes minnesfonds ordförande Mikael Damberg
16.10 Tal av jämställdhetsminister Jens Orback
16.30 Jasmine berättar om varför det är värt priset att leva gömd
16.50 Stipendieutdelning och tacktal
17.10 Samtal med tre män med olika etniska bakgrunder, som har tagit ställning för tjejers rätt att bestämma över sina liv.
17.45 Frågestund

2004-01-21

WomenAid tackar de medverkande och alla andra närvarande för deras deltagande i Fadimes minnesceremoni den 20 januari. Uppemot 200 personer hade tagit sig till ABF-huset i Stockholm, både privatpersoner, politiker och representanter för olika kvinnoorganisationer.

Talare
Mona Sahlin, jämställdshets-, demokrati- och integrationsminister
Leila Qaraee, ordförande Kvinnors Nätverk
Maud Olofsson, partiledare Centerpartiet
Ireen von Wachenfeldt, ordförande ROKS
Silva Hassan, vice ordförande Kurdistans Kvinnoförbund

Musiker
Katarina Palm & Stefan Jämtbäck
Belle

Pristagare
Liz Nordell, Melissas Minnesfond

Mottagare av donation
Unga Kvinnors Värn
Fryshuset, Elektra
Kvinnors Råd
Kvinnors Nätverk

Konferencier
Samanta Courd

Dessutom vill WomenAid tacka alla som har skickat in nomineringar till pristagare. Vi fick in ett stort antal mycket intressanta motiveringar vilka alla förtjänar att uppmärksammas och vilka gjorde vårt val mycket svårt. Läs mer om minnesceremonin här.

2004-01-06

WomenAid anordnar en ceremoni den 20 januari 2004 till minnet av Fadime Sahindal. Ceremonin kommer hållas på ABF-huset med start klockan 18. Denna gång har vi bjudit in politiker från regeringen samt olika representanter från kvinnoorganisationer för att kunna ge en bild av hur de utsatta kvinnornas situation ser ut.

Samtidigt kommer WomenAid dela ut pris till en person eller personer som samhället anser har gjort ett bra arbete för att förbättra tillvaron för utsatta kvinnor. Skicka in Din motivering till info@womenaid.se.

WomenAid välkomnar alla intresserade till denna högtidsstund!

2004-01-06

WomenAid vill rikta ett särsklit stort tack till HTF-klubben på TCO för deras donation till WomenAids fond.

2004-01-06

Integrations- och demokratiminister Mona Sahlin blir WomenAids första hedersmedlem.

2003-03-10

Under 2003 anordnar WomenAid en serie seminarier som kommer att påannonseras på hemsidan. Håll utkik! Har du några förslag på något ämne eller någon person som rör områdena våldtäckt, förtryck, prostitution eller misshandel så kontakta oss gärna.

Minnesgalan 2003-01-21 till minnet av Fadime Sahindal blev en uppmärksammad och minnesvärd kväll. Vi från WomenAid tackar ALLA som varit med och hjälpt till för att galan blev verklighet! Biljettintäkterna uppgick till strax under 50.000kr. Denna insamling blev den första för WomenAids fond.

2003-03-08

Minnesgalan för Fadime blev en stark upplevelse för alla oss som var där.

Våra tankar gick naturligtvis till Fadime och hennes närmaste, men också till alla andra kvinnor som mist livet när de vägrat att låta sig kontrolleras av män. Oavsett om det är make, sambo, särbo, bror eller far som är gärningsmannen, så är vetskapen om det utbredda våldet mot kvinnor, någonting som berör oss alla. Vi har alla erfarenheter. Egna eller andras.

Vi har alla ett ansvar. För oss själva och för varandra. Själv vill jag använda mina erfarenheter och mitt politiska mandat för att på alla upptänkliga sätt synliggöra den patriarkala maktordning som konsekvent förnekar halva jordens befolkning mänskliga rättigheter. Den här kvällen blev ett lysande exempel på hur det går att samla kraft för att gå vidare.

Hälsningar
Gudrun Schyman

2003-03-08

Fortfarande bär jag med mig minnet av den kvällen i januari.

Skälet är värmen mellan människorna som kommit för att hedra minnet av Fadime, Pela och andra, mindre namnkunniga unga kvinnor som med våld eller tvång förmenats rätten att själva välja sina liv. Ljusen som brann, barnen som sjöng, och allra, allra mest Cyndee Peters kraftfullt lugna sång. Amazing grace, ren och oförväntad nåd, är exakt vad jag vill hoppas på. I alla lägen där förnuftet alldeles uppenbarligen inte tycks räcka till. Och skälet till att just jag självklart ville vara med den här kvällen, är förstås att jag under arbetet med min bok "Hedersmordet på Pela" - just utkommen i pocket, vilket gläder mig oerhört eftersom den på så vis blir tillgänglig för flera - lärt känna Breen, som är den mördade Pela Atroshis lillasyster.

Breen har envist arbetat för att återupprätta sin systers heder och därmed även synliggjort andra flickors kamp för ett eget liv. Breen, som var den lydiga och följsamma systern i den stora syskonskaran, väckte min beundran med sin absoluta vägran att tolerera våldet mot en mer självständig storasyster.

Hur var det Astrid Lindgren uttryckte sig apropå civilkurage? I Bröderna Lejonhjärta? Jag minns inte exakt hur orden föll. Men essensen var att det finns tillfällen i livet när det är nödvändigt att släppa sin rädsla och ta itu med något riktigt svårt, för annars är man inte mer än en "liten lort".

Breen slutade att vara rädd därför att det var nödvändigt att göra det hon gjorde för sin systers skull. Även Fadime valde den svårare vägen när hon beslöt att offentligt berätta om hur svårt det kan vara att vara ung kvinna och leva i två kulturer samtidigt.

Att ställa sig på scenen och hedra sådana unga kvinnor är ett privilegium i jämförelse vad de själva gjorde. Men man vore väl en lort om man i alla fall inte gjorde så mycket.

Lena Katarina Swanberg