Insamlingsgala - till minnet av Halabjas offer

16 mars 2008 markerade, på dagen, 20 år sedan de dödliga gasmolnen svepte in över Halabja - staden som ligger strax nedanför höga snöklädda berg och bildar gräns mot Iran. Halabja är en medelstor stad med många byar runt omkring. Molnen med nerv- och senapsgaser orsakade minst 5000 människors liv då de spred sig över kvarter som Kani Ashkan, och byar som Anab. Irak låg fortfarande i krig med Iran och attacken var en straffaktion mot kurderna i Halabja för deras föregivna samarbete med Iran, Saddams ärkefiender.

Gaserna slog inte ut allt levande i staden. Många människor lider fortfarande fysiskt och psykiskt av gasernas spridning för 20 år sedan. I Halabja finns hundratals personer som ännu måste få behandling för mycket svåra fysiska skador. Enligt stadens guvernör, Fouad Salah, är alla invånare också psykiskt påverkade av händelsen. De fysiska skadorna märks i form av synsvårigheter och förstörda lungor.

Det var mot denna bakgrund som WomenAid beslutade sig för att anordna en insamling för de människor som drabbats och fortfarande lider av sina skador, främst kvinnor och barn.

Inför galakvällen var programmet späckat med talare och musiker. Det var många som ställt upp med sin tid och energi för att allt skulle bli klart och kvällen skulle bli givande och minnesvärd.

Omkring 450 personer kom för att ta del av kvällen - alla med olika kopplingar till det som hände i Halabja. Många med egna minnen av attacken. Alla var eniga om att detta är en händelse som aldrig får glömmas.

Efter galan möttes WomenAid av idel positiva reaktioner. Vi är glada om vi kan hjälpa någon eller några som utsatts för våld och övergrepp. När vi jobbar tillsammans så är ingenting omöjligt – tillsammans är vi starka!

STORT TACK!

Konferencier
Nisti Sterk

Artister
Sozan Barmani
Darin
Dynamics
Feriborz Fakhrani
Laila Fariqi
Hannah Holmgersson
Kamal Bluri Kommitay
Lawan
Jalal Naqishbandy
Tara Rasol
Elina Wetterud

Talare
Ahmed Bamerny
Jan Eliasson
Désirée Pethrus Engström
Anita Gradin
Birgitta Ohlsson
Lars Ohly
Yvonne Rowaida

Vi vill tacka alla som på något sätt ställt upp och ideellt hjälpt oss att genomföra denna gala. Utan er skulle detta inte gå att genomföra! Ett särskilt tack till de sponsorer som på något sätt ställde upp under galan, se vidare under WomenAid tackar.

Totalt uppgick Halabjagalans biljettintäkter till 30 800 kronor. Dessa pengar kommer nu oavkortat att skänkas till de efterlevande i Halabja som ännu lider av sviterna efter attackerna för 20 år sedan. Diskussioner pågår med hjälporganisationer om hur dessa pengar ska användas för att vara till störst nytta. Vi kommer under våren hålla er uppdaterade här på hemsidan om hur arbetet fortgår och vad pengarna används till.

Halabjagalan en succé!

WomenAid vill tacka alla som närvarade på minnesgalan den 16 mars 2008 i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Ett särskilt stort tack till alla de medverkande och volontärer som helt ideellt ställde upp och hjälpte till med att göra kvällen så lyckad.

Mvh styrelsen i WomenAid

30 800 kronor skänks till Halabja

Totalt uppgick Halabjagalans biljettintäkter till 30 800 kronor. Dessa pengar kommer nu oavkortat att skänkas till de efterlevande i Halabja som ännu lider av sviterna efter attackerna för 20 år sedan.

Fotografier av Erik Casterud

Länk till hemsida

Klicka på bilderna för att se en större version. Det är möjligt att bläddra mellan dem.
 

Fotografier av Hawta Magid

Länk till hemsida

Klicka på bilderna för att se en större version. Det är möjligt att bläddra mellan dem.